Tudi ti si Angel in Ansambel Saše Avsenika / You are an Angel too and Saša Avsenik Ensemble

Na predstavitvi 5. knjige Janeza Štrosa smo v Prešernovem gledališču Kranj gostili Ansambel Saše Avsenika.
Zbrali smo 12.000 evrov, ki smo jih donirali Osnovni šoli Helena Puhar Kranj. Ravnatelj Janez Cuderman je na dogodku povedal, da bodo sredstva namenili za izgradnjo igralnega parka.

At the presentation of the 5th book by Janez Štros, we hosted the Saša Avsenik Ensemble at the Prešeren Theater in Kranj.
We raised 12,000 euros, which we donated to the Helena Puhar Elementary School in Kranj. Director Janez Cuderman said at the event that the funds will be used to build playground.

5. knjiga Janeza Štrosa / 5th book of Janez Štros


Ljubezen in sreča na slikarskih platnih Janeza Štrosa

Predstavitev pete knjige iz cikla Tudi ti si angel: Ljubezen in sreča

Sandra Jazbec

Janez Štros je v Prešernovem gledališču Kranj konec aprila 2022 z javnostjo podelil peto slikarsko monografijo iz cikla Tudi ti si angel: Ljubezen in sreča. Štrosovo umetniško ustvarjanje je opaženo in nagrajevano predvsem v tujini (med drugim je dvakrat razstavljal v Louvru), največ veselja pa mu prinaša dobrodelnost, ki je bila tudi tokrat rdeča nit dogodka.

»Življenje ni vedno popolno. Kot vsaka pot, naj bo tlakovana ali posuta z ne ravno prijaznim kamenjem, ima veliko zavojev, vzponov in spustov in ravno to ga naredi lepega, zanimivega, tako zelo živega. Že kot otrok sem se čudil lepoti vsega življenja, užival v čarih in neskončnih domišljijskih možnostih. Spoznaval sem, pravzaprav sem videl, da je življenje lahko dobro in slabo, lepo in grdo. Že zelo kmalu sem zaznaval občutljivost in hvaležnost; že takrat sem vedel, da vsak dan ne bo lep, da se bom zvijal in obračal, da se bom včasih malo upognil, a vedel sem tudi, da se nikoli ne bom popolnoma zlomil, pa naj se zgodi, kar se pač mora zgoditi. In zgodilo se je, nisem več otrok, moški v zrelih letih sem, pred največjo nalogo v življenju, napisati moram knjigo, ki hoče biti napisana, mora biti napisana. Knjigo, ki ni knjiga; je pismo, ki ga ne morem poslati, ker tam, kamor je namenjeno, naslovi nimajo nobene teže, ne obstajajo. Pa vendarle, to, kar se danes zdi tako težko, bo jutri videti enostavno, kot vse v življenju,« uvodoma rahločutno zapiše Janez Štros. Konec aprila 2022 je v Prešernovem gledališču Kranj z javnostjo podelil peto knjigo iz cikla Tudi ti si angel: Ljubezen in sreča, posvečeno pokojni soprogi Aniti ob dvajseti obletnici njene smrti. V zelo čustveni spremni besedi, ki se v nadaljevanju prelije v barve 34 izjemnih abstraktnih, izrazito barvitih olj na platnu, umetnik napiše pismo Njej, zavoljo katere se je njegova slikarska pot sploh pričela. In čeprav smo na dogodku govorili tudi o trpljenju in smrti, o solzah in bolečini, večer ni bil poklon smrti in žalovanju, temveč je bila hvalnica življenju in ljubezni.
Rdeča nit cikla Tudi ti si angel (sleherna od peterice knjig ima svoj podnaslov) je dobrodelna zgodba, v kateri je slikar od leta 2016 do danes v sodelovanju z Rotary klubom Kranj zbral že približno dvesto tisoč evrov za otroke s posebnimi potrebami. Presunljiva predstavitev knjige, podnaslovljene Ljubezen in sreča, ki jo je občuteno vodila Slavica Bučan, je z več kot dvesto obiskovalci napolnila Prešernovo gledališče Kranj ter večer okronala z donacijo 10.000 evrov, namenjenih Osnovni šoli Helene Puhar Kranj za otroke s posebnimi potrebami in izgradnji tamkajšnjega igralnega parka. Občinstvo so poleg avtorja nagovorili še ravnatelj omenjene šole Janez Cuderman, predsednik Rotary kluba Kranj Iztok Kraševec, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Slikarska monografija je v samozaložbi izšla v tisoč izvodih, oblikovala jo je Melita Ažman, spremno besedo pa je v angleški jezik prevedla Sabina Gregorin.

Kakopak na tovrstnih dogodkih ne gre brez glasbe. In kaj je glasba drugega kot v verze in note prelita ljubezen? Zato je čaroben večer dosegel vrhunec s koncertom presenečenja, ki je bilo razkrito na licu mesta; z nami je bil Ansambel Saša Avsenika, čigar vrhunsko izvedene brezčasne melodije so gledališče napolnile z neopisljivimi čustvi, silovitim valom energije in srčnimi nasmehi. Tega večera smo v Prešernovem gledališču Kranj doživeli izjemnega umetnika, predvsem pa izjemnega Človeka, ki je dovolj pogumen, da je pred širnim svetom razgalil svojo dušo. Z nami je podelil šest let svojih sanj, slik in besed. Človeka dejanj, ki nas je spomnil, da med nami živijo prav posebni otroci, ki nas potrebujejo in smo jim pripravljeni pokloniti nasmeh, objem, lepši jutri. Človeka, ki je dogodek stkal v pisano pesem srca. Takisto je bilo ganljivo doživeti srečo ravnatelja šole, Janeza Cudermana, ko mu je Janez Štros izročil barvit ček z zbranimi sredstvi za igralni park. V zraku se je čutilo spoštovanje, zaupanje med njima ter pripadnost do njunega plemenitega dela, ki povezuje in osrečuje. Cuderman je izpostavil: »Počaščen sem, da naše sodelovanje traja že toliko časa (šest let, op.a.); vse stvari, ki smo jih doslej naredili (multisenzorno sobo in zunanje igrišče, op.a.), so se v naši šoli izkazale za veliko pridobitev, otroci z njihovo uporabo dobivajo dodatno kvaliteto v šoli preživetega časa. Lahko se igrajo v varnem okolju in so sprejeti; širi se glas o naši šoli, ki je opažena. To je neprecenljivo.« O posebnih otrocih pa je povedal sledeče: »Tudi naši otroci so srčni, veliko govorimo o srcu. Vsak otrok je svoj, poseben. Naše delo ni lahko, je pa lepo in ob teh otrocih rasteš.« Štros je dodal, da to ni njihova zadnja skupna zgodba in poudaril, da smo v darovanem znesku vsi skupaj – obiskovalci in donatorji (sleherni obiskovalec je za vabilo na dogodek daroval 30 evrov, posamezni donatorji pa 500 evrov, op.a.) ter je lahko vsak izmed nas enako ponosen nase, kot je on sam. »Brez vas te zgodbe do sem ne bi pripeljali nikoli.«

Občinstvo je po očarljivem druženju po dogodku domov odšlo z nasmehom na licu, odmevi Avsenikovih viž v duši in darilom; izvodom knjige Ljubezen in sreča v roki. Knjigo je post festum mogoče kupiti pri avtorju samem (kontaktni naslov: stros.gallery@gmail.com), izkupiček od prodaje pa bo v sodelovanju s Slovenko Jano Dular namenjen še enemu dobrodelnemu projektu, in sicer izgradnji šole za otroke s posebnimi potrebami v Keniji, ki jo bodo odprli jeseni.
Veličina prave umetnosti je v tem, da znova najde, da spet ujame in nam da spoznati tisto resničnost, ki je naše življenje samo. Tisto življenje, ki v nekem smislu venomer prebiva pri vseh ljudeh, prav tako kot pri umetniku. V Štrosovih platnih, če jih gledamo z notranjim očesom, uzremo življenje vseh nas, veličino njegove umetnosti pa bo pokazal čas. Ali z besedami Jakova Brdarja: »Janez Štros je izjemen slikar, ki je v vesolje svojih slik zajel dušo.« Mojo, tvojo, našo dušo. Naše duše pa so mu neskončno hvaležne za presunljivo knjigo ter vso ljubezen in srečo, ki ju poklanja svetu.